Egyiptom – 1. rész

Szinte mindenkit vonz a piramisok országa. Valószínűleg Ön is szeretne egyszer eljutni oda. Látni a Királyok Völgyét, a piramisokat, az Abu Szimbeli-i sziklatemplomokat, hajókázni a Níluson vagy csak pihenni, búvárkodni a Vörös-tengerben. Utazási irodák sokasága hirdet olcsó – sok esetben inkább csak annak tűnő – last minute utakat.

Egyiptom éjszaka

A legnépszerűbb úti célok

KairóKairó – Egyiptom fővárosa megközelítőleg 16 millió lakosú. Itt található a Közép-Kelet legsűrűbben lakott városrésze, az Iszlám-Kairó, mely egyben a turisták által is kedvelt látványosság. Kairó modernebb városrésze a Nílushoz közelebb fekszik. A főváros közelében, a Nílustól nyugatra található Gíza. Itt láthatók Egyiptom legnevezetesebb piramisai, többek között a legnagyobb: Kheopsz fáraó piramisa. A turisták egyik fő úti célja ez a terület, mely Kairóból busszal, taxival, de akár teveháton is megközelíthető.

Királyok Völgye – A fáraók rejtett temetkezési helye. A sírok egy nehezen megközelíthető völgyben találhatók a Nílus partján, a sivatagban.

Luxor– A Nílus keleti oldalán fekszik. Ez a mindössze 70 ezres lakosú, 6 km hosszú város valamikor Théba néven az egyiptomi birodalom fővárosa volt.

Egyiptomi búvárkodásSharm el Sheikh – A Sínai-félsziget déli részén fekszik a félsziget legnagyobb települése. A város néhány évtizede – a turisták megjelenése előtt – még csak egy beduin halászfalu volt. Sokan látogatnak most el oda azok közül, akik szeretik a tengert és a búvárkodást. Naamma Bay városrésze újabb építésű, jellegzetes turista központ, míg az Old Market városrész a múltat idézi.

Hurghada – A Vörös-tenger partján fekvő gyönyörű üdülőhely.  A település valamikor ugyancsak halászfalu volt. Hosszú, finom homokkal borított strandok és 22 C°alá ritkán hűlő tengervíz jellemzik. Hajóval több kis sziget is elérhető innen. A búvárkodás szerelmesei korallzátonyokban és elképesztően színes élővilágban gyönyörködhetnek merüléseik alkalmával.

Dahab – A Sínai-félsziget délkeleti részén fekszik, az Akabai-öböl partján. A legutóbbi három évtized alatt a valamikor néhány ezer fős lakosú halászfaluban hotelek épültek, fellendült a búvár-és szörfturizmus. A halászat helyett ma már ez a fő megélhetési forrása a lakosságnak. A partvonal többnyire sziklás, kavicsos, ugyanakkor gyönyörű. A településtől 6 km-re található a világ egyik leglátogatottabb vízalatti természeti jelensége. A több száz méter mély Blue Hole krátert egy aszteroida becsapódása hozta létre.Blue Hole kráter

A cikk folytatásában az egyiptomi utazások kevésbé ismert oldaláról esik szó.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s