Egyiptom – 2. rész

Egyiptom az ellentétek országa. Aki járt már ott, az maga is észrevehette ezt. A fényűző hotelek árnyékában nyomortanyák húzódnak meg. Kairó temető negyedében például – a Holtak Városában – tízezrek élnek a temetési szertartásokhoz épített épületekben. Nem véletlenül szokták javasolni az utazási irodák a turistáknak a taxival való közlekedést.

Holtak Városa

A szállodák falain kívül

Egyiptomi nőkA muzulmánok fatalisták. Életük meghatározója az az elv, hogy “minden úgy lesz, ahogy meg van írva”. Gyakran hiányzik viselkedésükből a Nyugaton megszokott céltudatosság, pontosság – ráérősek. Szigorúan betartják a szieszta és az imádságok idejét.
Az ország fejlődik, sok az építkezés, de a házak nagy részére nem kerül tető. Így egyrészt kevesebb adót kell fizetniük, másrészt a család bővülése esetén könnyebb lesz még egy szintet ráépíteni a házra. Mivel Egyiptomban sosem esik az eső, a tető nélküliség nem okoz sok problémát. Van ahol így még a kecske is elfér a ház felső szintjén.
A muzulmánok vallása előírja a rendszeres tisztálkodást és az épületek is tiszták belülről, de a szemetet az ablakon hajigálják ki. A házak között szemétkupacok hevernek.
A  muzulmán férfiaknak négy feleségük lehet, de kevesen tudnak megvásárolni maguknak egy jobb családból származó lányt feleségnek. A feleségeket pedig még el is kellene tartaniuk, ami még nagyobb probléma. A külföldi nőket könnyen kaphatónak tartják, bámulják őket, megjegyzéseket tesznek rájuk. Sötétedés után nem is érdemes egyedül az utcára merészkedniük a nőknek.

A becsapás nem bűn

Busszal a piramisokhozA Korán tiltja a lopást A nyugati turisták becsapása azonban nem bűn. A helyiek magas szintre fejlesztették ezt a már-már nemzeti sportnak nevezhető szokást. A kereskedők a turistáknak mindent drágábban adnak, ráadásul elég “határozottan” igyekeznek rábeszélni őket a vásárlásra. A turistalátványosságok őrei kéretlen apró szívességeket tesznek a látogatóknak – természetesen nem ingyen. Az egyiptomiak amúgy is minden apró szívességért, szolgáltatásért külön fizetséget, “baksist” várnak el. A gízai piramisok esete igen jó példa az átverésre. Az egyik kapun viszonylag olcsó a bejutás és gyalog is megközelíthetők a piramisok, kiépített úton. A másik kapunál magasabb a belépés ára és tevét kell bérelni, mert “csak teveháton lehet eljutni a piramisokhoz”.
A taxik elvileg olcsók, hiszen olcsó a benzin is, de érdemes mindig előre megegyezni a fuvardíjban, különben horribilis összeget kérhetnek utólag a taxisok.
A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, viszont palackozott vizet is csak a jobb szállodákban érdemes venni, mert a kisebb boltok palackozott csapvizet árulnak.
Folytathatnánk még a sort. A lényeg: Egyiptom nagyon szép és érdemes meglátogatni, de fontos, hogy alaposan felkészülve induljunk útnak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s