Magyar nemzeti parkok – 1. rész

Bár nem izgalmas dzsungelekkel és szédítő hegyi ösvényekkel, mégis csodálatos látnivalókkal várja hazánk is a turistákat. Magyarország területének mintegy 10%-a nemzeti park. Nagyobb egybefüggő tájakat és apró mozaikdarabkákból összetevődő parkokat egyaránt láthatunk közöttük.

Hortobágy

Magyar Nemzeti Parkok Hete 2013

Hortobágyi programok2013. június 7-16. között kerül megrendezésre a Magyar Nemzeti Parkok Hete országos rendezvénysorozata. A nemzeti parkok túrákkal, érdekes programokkal várják ez idő alatt az érdeklődőket. Debrecen és a Hortobágyi Nemzeti Park biztosít helyszínt a központi nyitó rendezvénynek június 7-9-én. Előzetes bejelentkezés szükséges, melyre május 31-ig van lehetőség.
A tíz nemzeti park bemutatkozását a parkok terményeinek, ételeinek kóstolása és vására kíséri, valamint megtekinthetjük hagyományőrző kézművesek termékeit is. Részt vehetünk ingyenes vagy kedvezményes szakvezetéses túrákon, természetismereti játékokon, koncerteken, előadásokon, könyvbemutatókon.
Az ebben az időben megrendezett Debreceni Pulyka Napok és a Debreceni Ünnepi Könyvhét rendezvényei további programokat is kínálnak.
A Magyar Nemzeti Parkok Hete résztvevői a programok ideje alatt 20%-os kedvezménnyel kaphatnak szállást egyes falusi szállásadóktól.

Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi látnivalókElső nemzeti parkunkat 1973. január 1-én alapították meg. A Világörökség részét képező 82 ezer hektáros területen megismerhetjük Európa legnagyobb szikes pusztáját és a hagyományos állattenyésztést. Különleges építészeti emlékek is láthatók a Hortobágyi Nemzeti Park területén: az 1827-ben épített Kilenclyukú híd, a Hortobágyi Csárda és a Pásztormúzeum. Madárvédelmi rezervátumai veszélyeztetett fajok élőhelyeit őrzik. A Látogatóközpontban és a Kézművesudvarban kiállítások mutatják be a táj természeti és kulturális értékeit.
A Hortobágyon nyáron tikkasztó a hőség. Száraz puszták váltakoznak halastavakkal, vízfolyásokkal. A területet középen a Hortobágy folyó szeli át, két szélén pedig a Keleti- és a Nyugati-főcsatorna vezeti le a Tisza vizének egy részét. Jellegzetes felszíni formái a kunhalmok vagy kurgánok. Legmagasabb pontja a 105 méteres Bürök-halom. Legismertebb és egyben legjellemzőbb egységei a Nyírőlapos-Nyárijárás puszta, a Hortobágy-halastó, az Egyek-pusztakócsi mocsarak és a Tisza-tó.
A látogatható területekre való belépéshez belépőkártya szükséges, valamint több helyen tanösvények vezetik a látogatókat.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s